Fødsel
Vort personale har rutine i såvel før fødsel helt op til under- og efterbehandling.
Før og under fødslen
En tæve er i løbetid ca. hver 6 måned. Løbetidens længde (hvor tæven bløder) er meget individuel fra tæve til tæve og perioden kan variere fra 15-30 dage. Ægløsningen ses i slutningen af løbetiden. Tidspunktet for parring er 2 døgn efter ægløsningstidpunktet. Ægløsningen kan fastslås med en progesterontest.
Vi anbefaler at man tager den første progesterontest på 10. dag. Hvis ikke parringen lykkes, kan man vælge at lade tæven inseminere. Når tæven er blevet parret, holder sæden sig i ca. 48 timer. Derfor kan det være en god idé at parre hver anden dag. Hvis man har muligheden, kan parring hver dag anbefales.
Drægtigheden varer i gennemsnit 63 dage fra ægløsning (ca. 2 dage før parring). Tæven skal holdes i god form, og skal have højaktivt foder eller hvalpefoder til små racer fra 5. uge af drægtigheden. Der kan forekomme spisevægring i 3. uge og de sidste 14 dage af drægtigheden. Tilbyd hende evt. dåsefoder (hvalpe/højaktiv) og giv små måltider ad gangen.
Tæven skal have ormekur ca. 7-14 dage før fødslen. Hvis man vælger at Herpesvaccinere tæven skal det ske:
- o1. gang: Fra 1 uge før parring til 1 uge efter parring.
- o2. gang: Indenfor de sidste 14 dage før forventet fødsel.
Drægtighedsscanning er mulig fra dag 22 (Her vil man IKKE kunne fastslå det nøjagtige antal hvalpe) Røntgen fra dag 44. Tag temperatur 2 gange dagligt den sidste uge. Husk at fortsætte selvom temperaturen falder. Hvalpekassen gøres klar (Tæven skal kunne ligge udstrakt). Sørg for mange, gerne lune håndklæder. Snor / tråd til at binde navlestrengene med. Pipetter til at ”suge” slim med. Sørg for ro omkring tæven. Hun kan godt blive meget kontaktsøgende i sin adfærd. Lad ALDRIG tæven være alene dagene op til fødslen. Når tæven skal luftes de sidste dage, skal det være i snor, da hun ellers kan finde på at stikke af, for at finde et egnet sted, til at føde
Under fødslen
Tæven begynder at blive urolig, skraber, og puster. Slimproppen afgår normalt indenfor 2 døgn før fødslen. Temp falder til under 37° (1døgn før). Temp. er 37,5-38,0 igen (Opblokning). Går fra foder (Nogle tæver indenfor 1 døgn). Opblokningen er en sammentrækning af livmoderen UDEN presseveer. Det må vare op til 24 timer. Tæven vil have ondt og vil være urolig og kan ikke finde hvile. Selve fødslen må vare op til 12 timer totalt, fra den første presseve til den sidste hvalp er ude. Tæven må max. have kraftige presseveer i 30 minutter inden der kommer en hvalp. Der må max. gå 3 timer imellem hver hvalp (periode uden veer)
Du skal kontakte dyrlægen hvis:
- Tæven går ikke i gang til tiden (Over 65 dage).
- Tæven viser tegn på sygdom.
- Grønt/sort flåd inden første hvalp er født.
- Mere end 30 minutter med stærke veer uden at en hvalp er kommet til syne.
- Der er gået mere end 3 timer siden den sidste hvalp er blevet født.
Lad så vidt muligt tæven gøre arbejdet selv. Sørg for at hvalpen har frie luftveje – sug evt. fri for slim med en pipette. Sæt en snor / tråd omkring navlestrenge. Tør hvalpene med et håndklæde til de klynker og sørg for at de holdes varme. DET ER STRENGT FORBUDT AT SLYNGE HVALPENE (Det kan give nakkeskader). Giv ikke op for tidligt, hvis en hvalp ikke giver livstegn. Læg hvalpene til tævens dievorter med det samme, da det stimulerer mælken til at løbe til, og det fremmer også sammentrækningen af livmoderen. Hold øje med at tæven er glad for hvalpene og at hun ikke slikker for voldsomt på navlestederne. Tjek hvalpene for ganespalter. Hold øje med at alle hvalpene sutter, og at de alle har afføring
Moderne dyrehospital til hund, kat, kanin, marsvin.
På Dyrehospitalet arbejder 9 dyrlæger, 7 veterinærsygeplejersker, 1 veterinærsygeplejerskeelev og 1 receptionist.
Vores målsætning er at følge alle patienter til dørs med høj patientsikkerhed og klienttilfredshed. Vi råder over topmoderne udstyr som gør at de fleste sygdomme kan diagnosticeres og behandles/opereres hos os.
Dyrlægevagt
Vi behandler tilskadekomne og akut syge dyr døgnet rundt.
Tanddyreklinik
Vi er specialuddannede i tandbehandlinger hos hunde og katte.
Rabatordning
Ønsker du at spare både tid og penge?
Henvisning
Vi udfører diagnostik på højt fagligt niveau i samarbejde med henvisende dyrlæge.